Spišská Belá 10. októbra (TASR) - Tohtoročná produkcia zemiakov na Slovensku je podpriemerná, čo súvisí s prudkým poklesom pestovateľských plôch. Dopyt výrazne prevyšuje ponuku a realizačná cena je z pohľadu zemiakarov historicky najlepšia.
\"Zemiaky boli vyňaté z dotačnej podpory, čo bolo tiež jedným z dôvodov poklesu pestovateľskej výmery. V ostatných rokoch sa na Slovensko dovážali prebytky z okolitých krajín, takže cena zemiakov poklesla na 2,50 až 3 Sk za kilogram. Čím viac zemiakov poľnohospodári pestovali, tým väčšia bola ich strata. Išlo o dlhodobý trend, čo vyústilo do súčasného kritického stavu, \" uviedol v rozhovore pre TASR riaditeľ družstva pestovateľov a spracovateľov zemiakov Slovsolanum v Spišskej Belej Jaroslav Mačák.
K najväčším pestovateľom v podtatranskom regióne patria Poľnohospodárske družstvo Spišská Belá a AT Tatry Spišské Belá, ktoré zhodne pestujú zemiaky na ploche asi 250 hektárov (ha). V minulosti však tamojší poľnohospodári sadili \"druhý chlieb\" na výmere 1 200 ha. Konzumné zemiaky sa takmer úplne prestali pestovať na Orave, silne zredukované sú plochy na Spiši. V ostatných regiónoch je situácia podobná. Naopak, mierne stúpla výmera u menších pestovateľov.
\"Konzumné zemiaky predávame vrátane rozvozu za 10 Sk plus DPH. Farmárska cena je približne 8,50 Sk. My sa orientujeme najmä na sadbové zemiaky. V súčasnosti máme v sklade 3 500 ton zemiakov a predpokladáme, že 40 % bude sadbových, \" uviedol Mačák. Pripomenul, že ak cena sadbových zemiakov výrazne stúpne, môžu sa v kategórii konzumné ocitnúť aj sadbové. \"Znamenalo by to, že si zjeme sadbu a na jar by boli pestovatelia odkázaní na drahý dovoz. Výsledkom by bol ďalší pokles výmery. \"
Na otázky, ako má postupovať spotrebiteľ, ktorý si chce kúpiť zemiaky na zimné obdobie, a prečo sa niektoré druhy rozvaria, riaditeľ odpovedal, že \"zákazník musí byť opatrný, keďže pestovatelia sa usilujú čím skôr predať horšie zemiaky a najmä obchodné reťazce ponúkajú často veľmi nekvalitný tovar\". \"Zemiaky by sa mali pred uskladnením týždeň - dva vydýchať. Neskoršie odrody pestované v južnejších oblastiach majú vyšší obsah škrobu, preto sa zvyknú rozvariť, \" vysvetlil dôvody Mačák. Dodal, že na dlhodobé uskladnenie zemiakov nie sú vyhovujúce suché a teplé panelákové pivnice. Ideálne sú priestory s vyššou vlhkosťou vzduchu, kde teplota nepresiahne 6 stupňov Celzia.